dijous, 9 de desembre del 2010

El diari de l'hajar

En aquest pont m'he quedat a Sabadell. He pogut dormir i descansar més. Durant el dissabte vaig quedar amb una amiga meva i vam anar de compres amb la germana i ho vam passar molt bé. Ens hem divertit molt juntes i vam tornar a casa fins a les deu de la nit. El diumenge em vaig quedartot el dia a casa,al matí no vaig fer res pero a la tardavaigveure una pel·lícula amb la meva germana. aquella pel·lícula es titulaba "Nour einy", és una pel·lícula egipciana del 2010. El dilluns vaig anar a casa del meu tiet i vaig estar a casa seva el dilluns per la tarda, el dimarts i el dimecres. Aquests dies que vaig estar a casa del meu tiet, vaig poder xatejar amb els meus amics i amb la meva família.

Ximena

Aquest pont em vaig quedar a Sabadell. Durant aquests cinc dies de festa no he fet gaire cosa. Vaig poder dormir i llevar-me més tard. Per la tarda mirava pel·licules amb el meu germà, o sortia amb la meva mare a passejar.

dijous, 2 de desembre del 2010

Adeu Noeh !!!

Noeh, aquest quatre anys els hem passat molt bé amb tu,et volem dir que ets una bona persona i que no t'oblidarem mai.

dijous, 18 de novembre del 2010

Els neologismes i les abreviacions

7.1. M'hauríeu de trobar diversos neologismes (diferents dels del llibre) creats segons els diferents processos de formació:
1. Neologia de forma.
-Per derivació: xatejar
-Per composició: megàpolis.
Per lexicalització d'unes sigles:Incasol:Institut català del Sól
-Per escurçament:neocon

2. Neologia de significat: container
3. Manlleus lingüístics:

-De llengües modernes: soprano
-Del llatí o grec antic: bucal


7.2. M'hauríeu de posar 12 exemples de sigles que no haguem vist a l'aula. Heu de posar les sigles i el significat.
Ex: IES- Institut d'Educació Secundària

PSUC: Partit Socialista Unificat de Catalunya
CNL: Consorci de Normalització Lingüística
ICS: Institut Català de la Salut
PIME: Petita i Mitjana Empresa
CPNL: Consorci per a la Normalització Lingüística
ARN: Àcid Ribonucleic
TV: Televisió
UGT: Unió General de Treballadors
DNI: Document Nacional d’Identitat
IVA: Impost sobre el Valor Afegit
MOPU: Ministeri d’Obres Públiques i Urbanisme
RASD: República Àrab Sahrauí Democràtica

dijous, 11 de novembre del 2010

Espot de llançament del diari ARA


Ens sembla el diari ARA és optimista vol informar-nos sobre l'actualitat de Catalunya d'una manera objectiva, oberta, on tots els lectors poden participar,utilitzen les novestecnologies i amb creactivitat. No coneixema a cap de les persones que promocionen el diari.

dijous, 4 de novembre del 2010

El tractament de les notícies



El Periódico ens informa que Obama ha perdut les eleccions per culpa de la crisi que no ha pogut solucionar.
El Mundo ens diu que Obama ho ha de fer millor.
L' ABC enfoca la derrota d'Obama d'un punt de vista del partit republicà.
En general expressen la seva opinió respecte el que ha passat i les possibles solucions. Però en general els titular no son molt positius.




dijous, 28 d’octubre del 2010

Ramon Llull


Ramon Llull (1235 - 1316) va néixer a Mallorca, va ser escriptor, filòsof, teòleg i missioner. Vivia a la cort de l’Infant Jaume. Es va casar l’any 1257 i va tenir dos fills. Quan va complir els trenta anys se li aparèixer 5 vegades Jesús crucificat, llavors es va dedicar a les activitats religioses. Va escriure en català,llatí, àrab i occità. Al llarg de la seva vida va viatjar per Europa i Àfrica.Va escriure més de 250 llibres de filosofia ,ciència, educació , mística, gramàtica, novel•les , que va anar traduint a l’àrab, al català i al llatí. Va morir l’any 1316.


Les obres més inportant que va escriure van ser:

Llibre de contemplació en Déu.(1271-1274)
Llibre d'Amic e Amat (1283)
Arbre de filosofia d'amor (1298)
Llibre de les bèsties (1288)
Blaquerna (1283)





Extracte de l'”Arbre de Filosofia d'Amor”
« Esdevenc Ramon en un bell prat; en lo mig havia un gran arbre e una bella fontana. A l'ombra de l'arbre estava una bella dona molt ornadament vestida, e plorava, planyia e deïa aquestes paraules:
– ¡Ah, trista dolorosa! ¡E com és molt avorrida en esta present vida! Car ciència, ta germana, ha molts servidors qui la prenen per filosofia, e tu n'has pocs, segons ta dignitat e honor.
Ramon venc a la dona, la qual humilment saludà; e la dona agradablement li reté ses saluts. Demanà Ramon a la dona com era apellada, ni per què estava en plants e en plors. –Ramon –dix la dona–, jo som apellada Filosofia d'Amor, e planc e plor per ço car he pocs amadors, e ma germana Filosofia de Saber n'ha molts més que mi.

– Filosofia d'amor –dix Ramon–, ¿què és causa que Filosofia de Saber ha més servidors que vós? ¿Ni per què vós n'havets enveja, pus que ella és vostra sor?
– Ramon –dix la dona–, l'ocasió perquè ma sor ha més servidors que mi, és car los homes, quan comencen aprendre ciències, comencen amar saber per mi, car sens mi no poden amar saber; e com saben les ciències, amen la filosfia d'aquelles, e han-ne feits molts llibres e moltes arts; a adeliten-se en amar les ciències, e no en amar mi ni ma filosofia d'amar, qui es pròpiament de ma essència e natura; e per això quan volen amar, no saben amar mi ni mes condicions, en tan gran virtut com saben entendre veritat de les causes que aprenen; e açò és per ço car estan llongament en aprendre ciències d'enteniment e de veritat, e no en aprendre ciències d'amor e de bontat. E per aiçò se segueix contra mi enjúria e pecat, e gran damnatge a molts amadors de saber; car aitant com mais saben sens amar mi e bontat, aitant han major manera de fer mal e d'enganar e traïr los uns los altres. E per aiçò planc e plor, e estaig en desconhort e tristor. E enveja ni ergull no em fa plorar, mas plor per ço car los de més homes d'est món no saben amar; car si sabien tan bé amar com saben entendre, per mi e per ma sor poria ésser tot lo món ordenat e en bon estament; car lo món s'hauria a la fi a la qual és creat, de la qual fi lo desvien los de més homes d'aquest món.


El fragment em suggereix que ells homes d’aquella època consideraven que era més important saber més coses en compte d’estimar a Déu.

dijous, 21 d’octubre del 2010

Et deixo un pont de mar blava


Miquel Martí i Pol va ser un poeta i escriptor. Va néixer el 19 de març de 1929 a la comarca d'Osona..Va començar a treballar en una fàbrica quan tenia 14 anys. Als setze anys va començar a escriure poemes en castellà. Als dinou anys va començar a escriu en català, va patir una tuberculosi pulmonar. El 1956 es va casar amb Dolors Feixas, amb qui va tenir dos fills. Va participar en moltes activitats culturals catalanes. L'any 1970 se li diagnosticà una esclerosi múltiple per aquest motiu va abandonar la feina però, va continuar publicant molta poesia de gran qualitat. Va morir l'11 de novembre de l'any 2003.

Et deixo un pont de mar blava

Et deixo un pont de mar blava
que va del somni fins els teus ulls,
des d'Alcúdia a Amorgos,
del teu ventre al meu cor.

Et deixo un ram de preguntes
perquè t'emplenis els dits de llum
com la que encén l'esguard
dels infants de Sidó.

Un pont que ajudi a solcar
la pell antiga del mar.

Que desvetlli la remor de tots els temps
i ens ensenyi l'oblidat gest dels rebels,
amb la ràbia del cant,
amb la força del cos,
amb el goig de l'amor...

Un pont de mar blava per sentir-nos frec a frec,
un pont que agermani pells i vides diferents,
diferents.

Et deixo un pont d'esperança
i el far antic del nostre demà
perquè servis el nord
en el teu navegar.

Et deixo un vers a Sinera
escrit amb traç d'un blau lluminós
que cantava a l'Alguer
per cantar el seu enyor...

Et deixo l'aigua i la set,
el somni encès i el record.

I a Ponza la mort
per viure cara al mar.. el mar... el mar.
L'espai ple de llum
on s'emmiralla el mar... el mar... el mar.

El blau del nostre silenci
d'on sempre neix la cançó.

Que desvetlli la remor de tots els temps
i ens ensenyi l'oblidat gest dels rebels,
amb la força del cant,
amb la ràbia del cos,
amb el goig de l'amor...

Un pont de mar blava per sentir-nos frec a frec,
un pont que agermani pells i vides diferents,
diferents.

Miquel Martí i Pol


http://www.youtube.com/watch?v=nnMbrdQrK2g

dijous, 30 de setembre del 2010

Vilaweb Sabadell


El text és coherent perquè té un títol, una introducció, un desenvolupament on argumenta el fet i les seves conseqüències.
El text és cohesionat, la repetició del mot Quart Cinturó, infraestructura i Campayna. La substitució lèxica de pobles per municipis. La substitució pronominal costar-ne per referir-se a preu de l'infraestuctura. Els connectors textuals com per exemple: ja que en el cas. Els signes de puntuació, comes, punts... Per tant podem dir que el text esta ben cohesionat.
El text té els elements lingüítics,
en una situació formal perquè és una notícia, el seu propòsit és informar i argumentar un fet. El text té una varietat dialectal estàndard amb un registre formal, per tant el text està ben adequat. El text segueix les normes ortogràfiques, morfològiques, sintàctiques i lèxiques.

dijous, 23 de setembre del 2010

Viquipèdia


1. Heu utilitzat la Viquipèdia? Hi heu fet mai alguna aportació?
Si. No hem fet mai una aportació.
2. Podries contestar qui creus que fa les enciclopèdies de paper?
Nosaltres creiem que les enciclopèdies de paper les fan persones especialitzades en una matèria, com per exemple científics, filòsofs...
3.En el següent enllaç hi tens l'ajuda de la Viquipèdia, una de les enciclopèdies col·laboratives més conegudes, on s'explica com funciona. Consulta-la i respon al teu bloc:
a) Qui pot escriure els articles d'una enciclopèdia en paper? I els d'una enciclopèdia col·laborativa?
En una enciclopèdia col·laborativa pot escriure qui vulgui.
b) Què vol dir exactament que els autors dels articles són "voluntaris"? Què creus que mou aquests voluntaris a fer aquesta feina?
Vol dir que els autors ho fan perquè sense cobrar res. Perquè ens volen donar-nos informació que ens pot ajudar.
c) Creus que un treball pel qual no es cobra és necessàriament pitjor que un pel qual sí que es cobra?
No
4. En el següent enllaç hi tens una notícia en què se'ns parla de la Viquipèdia en català. Podries fer una valoració d'aquesta informació?
Hem vist que amb el temps la Viquipèdia té més articles, la gent hi participa més encara que el català no tingui molts parlants.
5. Entra en el següent enllaç i digues per què han vedat l'ús de la Viquipèdia a la Universitat de Middlebury (EUA).
Perquè les persones que escriuen els articles poden estar equivocades .
6. En aquest últim enllaç hi trobaràs un bloc. Digues què en penses?
Pensem que està bé perquè així podem saber qui escriu els articles, però potser els col·laboradors no volen que la gent sàpiga que són ells.
7. Saps què és el que es veu a la fotografia d'aquesta entrada?
Unes persones fen una piràmide humana.

dimecres, 22 de setembre del 2010

Hola!




Hola, som l'Hajar i la Ximena aquí estem una altre vegada fent un nou bloc com l'any passat, encara no sabem el tema però, hem começant fent una entrada.